Sesi buat gambar (Making picture)

Sabtu lepas aku join geng Lan photog untuk sesi buat gambar..... kali ni kami cuba buat lain dari sesi biasa kami buat.. sebelum ni kita just ambil gambar then masing masing publish hasil masing masing saja..... tapi untuk sesi ini dalam group yang kecil kita berbincang terlebih dahulu hasil yag kita nak sebelum sesi menembak........



Sekian










Bola oh football

Ramai yg minat bola dan ramai juga yg tak minat.. yang minat bola pun boleh kata tak ramai yg minat bola sepak tempatan...... tapi sek kelate minat sokmo ko bola tempatan dari zaman Hashim Mustapha lagi.... mungkin tu zaman aku... kalau ikut minat zaman pak mertua aku... dari zaman dia wakil telekom lagi lah main bola sampai sekarang.. memang die hard fan kelate.... tak pernah miss gi tengok bola kat stadium kalau game dekat stadium keramat kelate.... kalau final sure pergi Bukit Jalil.... loni jah sekat tok cekat(tak larat) tengok saja bola kot tv.. tu pun sorak macam dok stadium juga laaa......

25 Oct lepas ada perlawanan timbal balik Kelantan vs ATM... Kelantan bawak mata lebih ke Kota Bharu sbb menang dengan ATM 2-1..... aku dgn Hannah , Irdina dan Pok Su budak nih pergi tengok bola kat rumah En Rahman.... Pengerusi Persatuan Anak Kelantan Kulim..... dia buat tayangan big screen ..... sambil boleh tengok bola ramai²... boleh gak makan makan free.. heheh .. Jerry tak ikut sbb kena buat kek

Tapi dapat tengok first half ja sbb budak kecik dua org ni tido.... dan Hannah bila nak tido dia nak susu.. so kena laa balik rumah.. dah laa first half Kelatan kena 2-0.... dalam kepala dah out dah Kelantan... nak buat macam mana .. tak ada rezeki...... .....

So sambung tengok kat rumah..... Jerry yg patut nyer duduk rumah buat kek tak terbuat pun kek.. dok layan tengok bola jugak... tak boleh nak buat sbb berdebar tunggu gol dari Kelantan nih..... akhirnya dapat jugak gol penyamaan dari Fakri...... hahaha... aku dok kutuk jaa Bojan buat masuk Fakri.... aku rasa kalau tengok kat rumah Jerry kat kg nih sure pak mertua aku pun dok kondem Fakri..... tapi .. dia jugak selamat kan maruah Kelantan.. terima kasih Fakri... patut Bojan cayo ko mung pun.. mu nih biso jugok kadang²..... dan gol kemenangan dihasilkan oleh ketua pasukan yg kami hormati Piya..... hebat mu boh.... jange lah mu gi JDT weh..... tulun lah...... So Kelantan ker Final untuk 4 tahun berturut turut.... lawan Pahang... yang pernah kena baham 4-0... emmmm .. jgn over confident ... jadi macam hari ni.. hampir kalah dgn ATM........


Sekian


Penuhkan Saf Betulkan Saf dan Rapatkan Saf

"Penuhkan Saf Betulkan Saf dan Rapatkan Saf" adalah peringatan yang selalu kita dengar bila kita bersolat jemaah sama ada di masjid, di surau, di madrasah, di mana sahaja asalkan berjemaah dan jemaah lebih dari sorang lah......

Kenapa perlu kita "Penuhkan Saf, Betulkan Saf dan Rapatkan Saf"?
Kita diWAJIBKAN untuk memenuhkan saf, membetulkan saf dan merapatkan saf... ini bukan suka suki ini adalah wajib.... ada hadith yng menyuruh kita berbuat demikian
      “Luruskan shaf-shaf kalian, karena sesungguhnya meluruskan shaf termasuk kesempurnaan sholat”.diriwayatkan oleh Imam Muslim dalam Shohihnya (433)
Ada beberapa hadith lain lagi berkenaan perkara yang sama merupakan dalil wajibnya kita memenuhkan, merapatkan dan membetulkan saf kerana menyempurnakan solat itu wajib sedang kesempurnaan saf pula adalah merupakan sebahagian dari kesempurnaan solat.

Nak Betul rapat macam mana?

Rapat dan lurus seperti ini

Ni contoh saf tak menepati piawaian.... tak penuh dan tak lurus macam ular kena palu

Apa jadi kalau kita tak rapatkan saf?
1)Telah melakukan suatu bentuk larangan syar'i
2)Ruang kosong antara jemaah menjadi tempat syaitan memutuskan antara saf yg akan menimbulkan perselisihan dan banyak pertentangan di antara hati-hati mereka.
3)Akan kehilangan pahala dan fadhilat besar. dalil nya "Sesungguhnya Allah dan para malaikatnya berselawat kepada org yang menyambungkan saf" hadith riwayat Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah dan Al-Hakim.

emmm.... aku pun sebenarnya tak arif sangat tapi aku pernah lah belajar time sekolah menengah dulu yg benda ni wajib.... tapi sesetengah kita ni buat tatau atau tak ambil tahu atau memang tak tahu dan tak mau tahu..... bila ader kosong kat depan dia boleh buat tatau jaa..... buat garu kepala, buat tengok siling lah... susah kaa nak langkah penuhkan saf.... atau ada reason mereka ni tak nak penuh kan saf..... mesti lah ader.....semuanya kerana memilih tempat.......
   1) Sbb tempat tu adalah favorite dia.... dia sembahyang kat spot tu dari belum khatan lagi.. kalau sembahyang saf lain mungkin tak leh khusyuk dan terganggu dan ragu ragu....
   2)Tmp tu redup tak kena cahaya matahari.... saf depan dia kena matahari.. takut hitam...(time main bola tengahari buta 3jam main tak risau pulak hitam)
   3)Tempat tu ader kipas.... yang tu paling utama.... takut time sembahyang panas.... nanti berpeluh tak khusuk..... so buat keras biar org lain penuhkan saf kat depan dia...... adoi.... walhal Allah dan para malaikat berselawat atas org yg menyambungkan saf...... bukan pak dolah yg berselawat....... bukan Wok Samad.....ni Allah dan para malaikat nih...... boleh tolak Allah dan malaikat pi ambil kipas dan angin sepoi sepoi kena rambut beralun......
Satu lagi rapat lak sikit kaki tu..... jgn lah terkangkang sangat.. ni sampai anak gajah boleh lalu bawah kangkang(tipulah anak gajah.... anak kambing lah logik skit)...

Apa yg ditulis ni untuk menjadi peringatan bg diri sendiri dan jugak org lain yang mungkin lupa atau tidak tahu... semoga menjadi perkara yg berguna


Sekian






Cuti-Cuti Holiday-Holiday

Tak banyak aktiviti masa cuti tempoh hari .... banyak lepak kat rumah sbb menikmati suasana duduk kat kg.... malas nak sibuk kan diri .. sbb kat Kulim dah sibuk kerja.. Jerry sibuk buat kek... tenang bila tak payah fikir pasal kerja.......

Malam lepas photoshoot org kawin tu adik Jerry buat bbq... bakar ikan, daging ... aku dah memang flat malam tu .. dah tak larat nak pergi bakar membakar ni.. so lepak jaa tunggu org bakar kan... hehe.....


 Ikan jer sempat ambil gambar.. daging dah siap awal awal lagi di baham... sos Fairuz(husband adik Jerry iaitu Yan) memang terbaik.. dia memang pernah berniaga ikan bakar ni time bulan Ramadhan dengan jayanya.....

Esok harinya kami pergi KB(Kota Bharu Kota Budaya).... sbb lama tak jalan Kb.. pergi lah kejap ronda-ronda.....

Tempat biasa yg wajib singgah..... Pasar Siti Khatijah...

Irdina tak ikut hari ni.. dia malas nak jalan.. nak duduk rumah dengan Pok Mir dia(Pak sedara Amir)...... Hannah pow air papa... air kosong tak nak... ish ish...

Jerry kalau balik Kelate mesti nak sup perut.... kedai ni dekat jaa dgn pasar Siti Khatijah.... Tengok menu.. macam macam sup dan nasi ader

ABC hilir... sbb aper hilir ... ader nata d'koko.... nya bubuh woh nanah dlm tin..... woh kabung tak dok...... bledor itam tak dok.... kacang tak dok..... tok ori.. tapi sedap jugak...

Macam biasa.. Mee Sup Perut....campur limpa, paru dan segala organ dalaman...... kekekek

Lepas kenyang singgah Parkson... window shopping aja... habis modal nak shopping weh... 
Window shopping jaa Hannah... awak bukan hisap botol pun.... 

Balik rumah main pasir pulak.... kakak dok tunggu Hannah balik.... nilah hasil seni Irdina.....sekarang 4, tahun depan? Bila masa rambut papa cacak macam tu.. 



Sekian


Majlis Persandingan Suraya & Fikri

Sambungan kisah semalam, 17/10/2013 berlangsung Majlis Persandingan Suraya & Fikri di rumah Suraya di Kg. Kundur. Majlis bermula lepas Zohor dan blarok(rombongan) sampai jam 3.20 ptg... majlis kat Kelantan ni memang lambat nak mula.. dan habis bun lambat lah.. kadang kadang magrib pun ada org datang lagi dan lauk memang budget sampai malam.....

Hari majlis pula sangat panas.... berpeluh aku time ambil gambar... tuan rumah dok bg aku air sirap dalam gelas ader lah 2, 3 kali.. lepas tu terus bg satu jug kat aku.. kekek.... dahaga weh.... terima kasih tuan rumah....

Suraya ni customer wife aku.. dia order kek hantaran... wife aku yg promote aku untuk jadi photographer untuk majlis dia.. alhamdulilah dia setuju.... dia ni memang photogenic dan pandai pose...... tak keras dan tak kaku lah time depan kamera... Pasangan dia nama Fikri pulak memang keras skit.. tapi lelaki tak apa.. memang dilahirkan keras... mereka berdua bak merpati dua sejoli, bak pinang dibelah dua, sama padan sama molek...

Dalam pkl 5 kami keluar pergi outdoor kat pantai Kundur kalau tak silap.... diorang bawak 2 pengapit untuk bersama posing memosing..... so layan lah beberapa gambar.. tak kan nak letak semua.. ko guano... :D




  








Sekian







Majlis Akad Nikah Suraya & Fikri

Semalam 16/10/13 berlangsung majlis akad nikah pasangan Suraya & Fikri. Ianya diadakan di kg. Pulau Kundur. Diorang ni customer wife aku....tangkap sekali aku sebagai photographer mereke alang² kek hantaran wife aku yg buat...

Aku tak pernah sampai kg Pulau Kundur ni.... majlis buat malam... tak jumpa cari dan dalam GPS tak ada.. jemmm... majlis lepas Isyak.. aku dah berdebar takut terlepas.. bukan boleh main main event org yang penting ini....aku tahu kat jalan PCB tapi tak tahu kg tu kat mana.... last sekali kakak dia datang ambil kat jalan besar dan memang agak jauh masuk kedalam .. confirm tak pergi ambil tak jumpa sampai subuh....

Alhamdulilah segala berjalan lancar..... sekali lafaz saja.... tok imam pun baik.... 2 pasangan nikah malam tu.. emm nasib baik tak salam shoot... kekekek.....

 Tahniah buat kamu berdua.. semoga kekal selamanya...

Sambungan majlis sandingnya tadi akan datang... esok lah aku update.... 

Sekian






Selamat Hari Raya Aidiladha

Semalam 15-10-2013 kita telah menyambut hari raya Aidiladha..... Tahun ni kami sampai kampung sgt lewat... pukul 8 baru sampai.... Kami bertolak dari Kulim jam 1 pagi.... bawak slow ja sbb berat bawak banyak barang dan jugak kek org order... tambah pulak aku tak sempat nak rehat petang tu kerana masih kerja so malam drive sgt mengantuk.. 3 kali berenti tido... tido kejap ja laa dalam 15-20 minit.....

Sbb sampai dah lewat jadi tak sempat nak solat sunat hari raya lah... baru ja siap angkut semua barang keluar dari kereta kena pi tmp org korban(jemelih). Tahun ni Jerry yg korban sebahagian.... pak mertua aku pi jadi wakil.. aku tukang ikut...bawak laa jugak pisau tapi bukan tahu pun nak lapah.. hahaha... time tu ader 2 kumpulan.... lembu kami yg diorang start sembelih dulu... nasib baik geng aku ni ramai yg dah otai bab nak lapah ni.. so bila dah siap sembelih diorang lapah dgn laju sekali..... aku tukang pegang ngan potong kecik kecik jaa.... :D ... kol 12 dah siap lapah dan dah siap bahagi... kumpulan satu lagi ramai yg geng praktikal dalam bab ni heeheh.. newbie.. so nak zohor baru siap lapah... asar kot baru boleh makan .. hahaha....(gelak kat org pulak)

 Dah siap bahagi.... boleh dah nak ambil balik masak dan bg sedekah....

Hari ni pulak 
Teka menu apa hari ini....


Sekian



Buah Delima

Pokok delima yg kami tanam dah bebuah lagi... pokok lain macam mempelam(pauh), mata kucing, limau kasturi dan ciku(sawa nila) tak berbuah pun.... dah letak baja(sekali sebulan kot tu pun miss heheheheh) tapi besar tu jaa pokok dia....... tapi bukan salah pokok.. salah aku tak pandai tanam pokok.. tak jaga elok elok......


Teringat kawan aku cerita yg mak dia mengidam nak makan buah delima masa mengandungkan dia..... sampai nama pun letak delima..... nasib baik mengidam buah delima... kalau kedondong...... hehehe..... jgn marah noo........



Sekian






Mainboard kong

Aduh..... kenapa lah mung nih kong pulok........... mung buat nyanyo ko aku sungguh lah.... orang lain 4 - 5 tahun paka relek .. tak dok masaloh..... mung nate "papanutama" 2 kali doh kong dalam masa 3 tahun.... kalu aku kaya mung nok kong setiap setengoh jam pun tak po........... )(*^!)@^!)@*&amp ;#$!@)#*&.................................................  SABAR.(suara dalam hati)

Sekian

Kemaskini (11/10/2013)... setelah diselidik dgn mendalam.. masalah sebenar adalah bukan pada papanutama (maaf ya papan utama, mu ok lagi sebenarnya) tapi sebenarnya ada entiti lain yg mengganggu papanutama. Entiti tersebut dan sudah dikenal pasti.. sekarang dalam tahanan tanpa peluang rayuan...

Inilah entiti tersebut

Sekian sekali lagi




Circus(sarkas)

Kami bukan pergi tengok circus(Sarkas) tapi Bakelicious kali ni buat kek tema sarkas... first time kami buat kek seperti ini dan agak susah jugak tapi excited sbb cuba benda yg baru... Kek ini adalah untuk customer setia kami dan kami bg kaw kaw punya diskaun.... gambar kek ader kat bawah
98% decoration kek ni adalah hasil creativity Zairie Illani

kiut miut singa....


Gajah ni jer aku buat.. ni yg 2% aku buat...... bak kata Sin Chan, gaaajah... gaaajah.......kekeke



Sekian






Naik Bukit Larut....

Hari Ahad 09/29/13 kami naik Bulit Larut......Hari sebelum tu kami bertolak ker Taiping lewat sbb kami bertungkus lumus siapkan kek sea world. Siap hantar ker customer dalam jam 9.30 malam baru bertolak ker Taiping... Kat Taiping stay di rumah member baik kami Jack... member dari sekolah menengah lagi.... sekarang dia mengajar kat sekolah kat Taiping lah.

Oleh sbb pagi Ahad tu hujan ... trip naik ker Bukit Larut tertangguh kejap sbb kenderaan yg bawa pengunjung tu tak boleh naik kalau hujan .. mungkin sbb jalan licin kot.. hanya boleh naik pkl 12. Sementara menunggu pkl 12 kami pergi breakfast dulu kat kedai nasi lemak doraemon.... hahah.. doraemon pun jual nasi lemak weh..


Sgt sedap nasi lemak ni.... dan boleh pilih macam² lauk.... aku ambil paru dan telur puyuh jaa...


Lepastu kami pergi jalan² dulu kat tasik Taiping ni.... Irdina dan Hannah lama dah nak naik bot.... aku pilih naik bot sbb malas nak kayuh yg bot angsa tu.. buat penat jaa.... naik bot boleh relax sambil tangkap gambar....

Muka² seronok nak naik bot. Irdina dan Zahra

Hannah muka blur sbb mengantuk nak tido....

 Lepas naik bot kena lak naik benda ni..... ader jer kat mana²


 Hannah baru nak happy..... 

Sampai kat kaki bukit larut .... jeep ni dah tunggu dah kami..... pakcik bawak jeep ni dah suruh semua budak kecik duduk tengah.. tapi Irdina dan Zahra ni degil dan nak duduk belakang dgn kami.....

 Awal memang senyum lagi..... tapi naik jeep ni memang xstream giler..... melambung² rasa nya.... huhuh.... kecut perut jugak aku...... dah laa jalan tepi jurang jaa......

Dalam 30 minit sampai ker puncak..... eh puncak kaa dah..... tapi kat sini lah kami turun......

Kat atas ni tak lah ader aper yg menarik sgt..... ader laa cafe untuk makan minum.. surau...... lebih kurang Gunung Jerai.... tapi Gunung Jerai lagi luas tmpat dia.... dari segi sejuk..... Bukit Larut lagi sejuk..... ker lepas hujan... emmm.. entah... tapi time aku pergi nih memang sejuk......

 Akhirnya budak yg degil ni pening kepala ... kesian... bg dia tido kejap..... actually tak kejap juga .. sejam dia tido.....
 Hannah dok dgn mama kat tengah ok jaa.... siap tido dalam jeep tadi..... bangun dgn st happy....

Jalan² ngan Jerry.... anak mama nih.. tak lepas mama dia.... 

Sementara tunggu Irdina bangun.... shoot lah aper yg ader......  




 Kat atas tu ader jambatan gantung.... gayat gak rasa... tapi tak bg kanak² riang nih


Pkl 2 kami dah nak kena turun..... Thanks buat Jack dan Anas sbb bawak kami jalan² dan tumpang tido rumah korang..... nanti mai kulim pulak.....

 Tengok lah muka boring nak balik.....Irdina tengh pening nih...... bila sampai jaa kat bawak Irdina cakap dia tak nak datang dah kat sini lain kali....... heheheh