Hiking Bukit Bendera / Penang Hill

First time aku hiking..... Tak pernah pikir pun nak hiking ni sbb tak minat pun ... Tapi.... Ada peluang nak pi.... terus pi hike Bukit Bendera... Event ni under Club Hiking Celestica... Kalau sendiri nak pi sure tak pi lah....

Kami berkumpul di Taman Belia seawal 7.30 pagi.
Gambar ini kredit pada Faizul dua dari kiri
Fidi ceria

Shahimi mai sorang jaa

Pisang jadi bekal



Orang kuat kita Rafhan

En Zahari


Seng, kawan Fidi(lupa nama) dan Fidi

LJ Shum... GM Celestica Malaysia... Iron Lady

Faizul


En Khalid... 


Mubin menemuramah akak yg selalu hiking yg rupanya jiran dia... :D


Wan Sarawak.... dia ERT

Taklimat sebelum mendaki

Langkah pertama naik ke Bukit Bendera jam 8 pagi

Mubin nampak tenang dan bersedia.... 


Semangat berkobar nak naik

Ada yg dah start berehat.. walaupun pada 0.5 kilo

naik ikut reverse.. bg kurang skit stress kaki.. betul ker tidak aku pun tatau.. aku try gak laa naik stail macam ni... sama jaa sakit dia. Belakang sekali Sharon... dia pakar mendaki ikut reverse ni..

 
Penat tak terkata.. nak tangkap gambar pun dah tak mahu dah.... rasa cam nak patah balik pun ada.. menyesal pun ada ... kalau dok rumah main game sambil minum teh o ais laici lagi best niii..hahah

Akhirnya jam 10 pagi sampai gak ke puncak Bukit Bendera/Penang Hill.... korang tak percaya.. aku sendiri pun tak percaya walaupun dah sampai.... huh


Total 5.6 kilometer

Bila sampai tu laa baru keinginan nak amik gambar tu datang semula... tadi time mendaki rasa macam nak buang jaa kamera aku nii

Makan ABC dulu


Jalan² atas bukit bendera.. kesian org lain kami ni busuk.... peluh berjeruk ore klate royat

Akak tudung koko tu yg dok tunggu aku time berenti rehat mintak nyawa... heheh.. tengah tu anak En Zahari...


View yg indah......











Tiba masa nak balik.... time balik halfway kami guna jalan off road... nak tau jugak laa cam na kan

Org ajak naik pun depa berlagak laa time ni.. awal awal.. kalau brother tu tanya aku sure aku naik kalau free

Belakang sekali tu Nad.. aku rasa dia sangat ringan sbb senang jaa dia naik turun tangga.. heheh

Off road lagi penat oooiiiiii.... adoilaa... tangga camni berkilo kot hang turun.... lutut aku lutut tua... dalam ramai ramai aku paling tua.. geng muda relek jaa.... huhuh..... time ni kembali perasaan menyesal mai... kalau aku duduk rumah main game lagi syokkk... hahahah

Org yg biasa naik Penang Hill/Bukit Bendera ikut off road tau lah tempat ni kat mana....

Pemandangan semasa nak turun.... dah ratusan tangga dah aku langkan turun,, ketinggian kami masih lagi tinggi dari bangunan tu....

Akhirnya selamat turun/sampai taman belia.... fuh..... best memang best .. menyesal tadi dah bertukar jadi nak mai lagi.... tapi mungkin next time naik ikut off atau kot road tapi turun ikut train.... baru enjoy sikit.... 

Thanks pada geng muda yg tunggu "pakcik" nii... maklumlah lutut dah 38 tahun pakai... dan pada Fidi yg tolong bawak beg aku(berat kot bag aku dgn baju seluar yg kononnya nak tukar kat atas dan tak lupa kamera dslr yg berat dekat sekilo setengah tu)... memang otw turun tu aku tak cakap banyak sbb ayaq dah habis, kering dah mulut dan bibiaq, bercampur penat yg amat sbb tak sampai sampai lagi bawah walau pun dah cemuiiiihhhh turun tangga...... cemuuuiiiihhh bak hang...... hahahah tepukk.... :p




3 comments:

ibuRayy4n said...

Hahhaha... Aku pun kalo hiking slalu mcm tu.... Sblm sampai... Menyampah diri ja... Awat la buat keja susah... Baik lepak dok umah. Tp bila dh dpt peak view dan smpi umah... Rindu nak hiking lg. So... Bila next? Makcik nk ikut jugak ��

mnuruli said...

Heheh.. betul.. menyesal tu mai bila kita letih sgt.... tapi disebabkan oleh ada kakak sorang yg relek je hike depan aku ... malu kat dia nak berenti.. aku gagah jugak... heheheh.. hampir patah balik dah...... En Zahari pun sampai..... anak dia pun tak percaya dia boleh sampai.. heheheh

Anonymous said...

fuiyooo bestnya hiking..

Post a Comment

"Tuhan..segalanya telah Engkau tentukan,
terangi saja hatiku, maaf ku selalu terlupa,
mensyukuri semuanya....."